Jan Erik Rasmussen Vin- og Spiritusinformation

Rhonevinfestival 2006, Dansk Vincenter i Avedøre


Der var som sædvanligt stort fremmøde på årets Rhone-vinfestival.
Holte Vinlager skænker op af deres gode Gigondas Cuvée de Beauchamp 2003.
Dagen store overraskelse: Claude Courtil Thibaut's Clos des Brusquières, Chateauneuf-du-Pape.


Den 16. september afholdt The Wine Company endnu engang Rhonevinfestival i Dansk Vincenter i Avedøre. Vejret var lunt, solen skinnede og stemningen var som sædvanligt helt i top. Med undtagelse af et par mindre detaljer, blev det en herlig dag og man ser allerede frem til næste år.

Men lad os lige tage det negative først. En af de største vinhandlere herhjemme brillerede ved sit totale fravalg af topvine, hvilket resulterede i, at en topvinproducent som E. Guigal kun var præsenteret på festivalen med et par standardvine. Meget skuffende.

Et andet savn var et par store jyske Rhone-vinhandlere der ellers har været med før: Bichel Vine, A Vinstouw ApS og Sigurd Müller Vinhandel A/S - hvor blev de af?

Vi gik hovedsageligt efter at smage Gigondas, røde St. Joseph, røde Chateauneuf-du-Pape og Cote Rotie.

Blandt Gigondasvinene oplevede vi de største kvalitetsmæssige udsving. Nogle af vinene skulle måske aldrig have være tappet på flaske.

Der var dog to som ragede op over de andre, nemlig Chateau de Montmirail, Gigondas Cuvée de Beauchamp 2003, fra Holte Vinlager. En dejlig vin med god duft og smag af mørke bær, lidt peber og krydderier og med god fylde. Pris pr. fl. 139,-.

Og så naturligvis topvinen Chateau de Saint Cosme, Gigondas 2004, fra Vinslottet A/S. Denne dybsorte vin, som i de bedste år laves i en special cuvée "Valbelle", hører til blandt de absolut bedste fra Gigondas. Selv om vinen var ung, gav den allerede nu en masse fra sig. Duft og smag er svær at beskrive da vinen er meget kompleks - den skal opleves. Pris pr. fl. 155,-.

De smagte røde St. Joseph-vine var ikke værd at skrive hjem om. Under de givne forudsætninger for smagning - små glas, små opskænkninger - virkede samtlige vine meget tillukkede og skarpe. Det kan naturligvis skyldes at vinene var meget unge - de fleste fra 2003 og 2004. De burde nok have haft et par år mere på bagen før bedømmelse.

Ved bordene med de bedste Chateauneuf-du-Pape var trængslen enorm, med vi smagte bl.a. Domaine du Vieux Telegraphe's "2."-vin Chateaunuef-du-Pape Telegramme, en meget stor og flot vin, hos Theis Vine A/S. Pris pr. fl. 179,95.

En af dagen store overraskelser var Claude Courtil Thibaut's Clos des Brusquières Chateauneuf-du-Pape, fra Vin Kompagniet ApS. Vi smagte både årgang 2000 og 2003. Årgang 2000 virkede fuldt ud moden med en middelkraftig kompleks duft og afrundet smag, som man forventer af god Chateauneuf-du-Pape. Selv 2003'eren virkede næsten drikkemoden. Pris pr. fl. 172,50.

Dagens absolutte højdepunkter blev præsenteret af Østjysk Vinforsyning / Vignoble. Det var vine fra Cote Rotie i den nordlige Rhone-dal. Vi smagte Domaine Yves Cuilleron's Cote Rotie Bassenon 2004 og Domaine Pierre Gaillard's Cote Rotie 2004. Duften var kraftig og alsidig, med masser af mørke bær, chokolade og krydderier. Begge vine var, på trods af den unge alder, meget afrundede og behagelige. Helt sikkert dagens bedste vine. Pris pr. fl. ca 400,-.

Endnu engang en vellykket Rhonevinfestival.© 2014 Jan Erik Rasmussen - contact: jan@janras.dk